belgian FJ class

boot met klasse!

De boot

 

De FJ

De FJ is een zwaardboot van 4 meter lengte en voert een trapeze en spinnaker. Het schip is sterk en duurzaam en behoudt lang zijn stijfheid. Door de ronde lijnen, het geringe gewicht, de dubbele bodem en open spiegel is de FJ niet alleen zeer snel en wendbaar, maar ook veilig.

De relatief vrije voorschriften met betrekking tot de inrichting van de boot garanderen dat je als FJ zeiler kennis maakt met alle mogelijkheden van een modern wedstrijdschip.

Varen in de FJ wordt door de relatieve instabiliteit als een grote uitdaging ervaren. Om vooraan te varen is een goede bootbeheersing van belang.

De klassenorganisatie.

Typerend voor de klasse is de gevarieerde leeftijdsopbouw. Jeugdige zeilers van 14 jaar kunnen zich in een FJ goed meten met de ouderen, tot ver boven de 50 jaar.

De klasse bruist volop. Zij kent sterke nationale organisaties in België, Nederland, Duitsland, Japan, Italië, Slovenië en de USA, die onderling nauwe contacten houden en internationale evenementen organiseren.

Het niveau van de zeilers is goed, waardoor er spannende wedstrijden, zowel op plassen als op open water, plaatsvinden. FJ zeilers nuttigen na de wedstrijd graag een hapje en een drankje met elkaar.

 

 

 

 Naast nationale wedstrijden in  Antwerpen, organiseert FJOB ook grotere wedstrijden, en nemen Belgische zeilers ook mee aan wedstrijden in andere landen met als hoogtepunten het EK of WK en de internationale wedstrijdserie DNB-cup.

Er wordt echter ook veel tijd gestoken in trainingen, met elke maand gemiddeld één training, en ook toptrainingen in samenwerking met Nederland en Duitsland. 

Nieuwkomers worden goed opgevangen door de meer ervaren wedstrijdzeilers, die hun kennis wat betreft trim, opvoeren van de bootsnelheid en boothandling graag overdragen. Op deze wijze worden beginnende zeilers snel naar een hoger niveau geholpen en blijft de top breed. Voor de jeugd is er een speciaal jeugdklassement.

Voor zij die kennis willen maken met de FJ bestaat de mogelijkheid om tegen een zeer lage prijs één van onze 3 klasse-boten te huren voor een seizoen. Voor meer informatie: contacteer het bestuur 

De aanschaf

De FJ is er in hout, polyester en koolstof. Dat betekent niet dat de FJ een dure boot is. Door het ontwerp zijn ook tweedehands FJ's een goede investering. Goede houte tweedehands boten vind je al vanaf 2000 euro, terwijl een nieuwe topwedstrijdboot vanaf 6500 euro te koop is, zeilklaar met alles er op en er aan. 

Bij het kopen van een FJ of zaken als zeilen en ander materiaal kan het bestuur advies geven.

 

Botenverhuur

 

De FJOB is eigenaar van 3 boten die gehuurd kunnen worden voor een jaar mits een beperkte vergoeding. Zo willen we beginnende zeilers zonder de investering die gepaard gaat met de aanschaf van een nieuwe boot toch laten genieten van de geneugten van goed zeilen.

Hoe duur is dat?

De prijs van de verhuur van deze boten is bewust zeer laag gehouden, doch wel nog hoog genoeg om de kosten te dekken. Het gaat om een vergoeding van 250 euro per boot per jaar, waarvan u bij deelname aan trainingen of wedstrijden 10 euro per activiteit terug krijgt tot een maximumbedrag van 100 euro.

Je kan dus al een wedstrijd-FJ huren voor 150 euro per jaar. Dit is omgerekend 75 euro per persoon en bij een zeilseizoen van maart tot november iets meer dan 8 euro per persoon per maand

Waarom krijgen we de 100 euro pas achteraf terug?

Zoals gezegd maakt FJOB geen winst aan de verhuur van de boten, het wil dan ook enkel de boten verhuren aan mensen die interesse hebben in het wedstrijdzeilen in de FJ en niet aan mensen die zomaar eens af en toe met een boot willen varen en een goedkope manier zoeken. Door deze methode worden mensen die goede zeilers willen worden beloond voor hun inspanningen, niet alleen door beter te gaan zeilen maar ook financieel. De trainingen zelf zijn trouwens meestal gratis!

Wat is inbegrepen in de huur (en wat niet)?

-Inbegrepen in de huur is het gebruik van de boot gedurende een seizoen (bij niet deelname aan een activiteit kan de FJOB de boot echter gebruiken voor die activiteit, alsook bij een beperkt aantal promo-activiteiten).

-eveneens inbegrepen is het liggeld op de SRNA

-Ook inbegrepen is het gebruik van de zeilen

-NIET inbegrepen en te dragen door de huurder is het VERPLICHTE lidgeld bij een club (verzekering)

-Ook niet inbegrepen zijn beschadigingen en verliezen, die de huurder dient te vergoeden, wat hij echter ook zou moeten doen mocht het zijn eigen boot geweest zijn.

Wat als ik misschien wel een boot wil huren?

Ben je overtuigd: aarzal dan niet en stuur een mail naar wouter (punt) verheyen (at) law (punt) kuleuven (punt) be

ben je nog niet helemaal overtuigd: neem contact op met ons en vaar eens een keer mee! 

 

 

Lidgeld

Wilt u lid worden van FJOB?

Het lidgeld bedraagt 8 euro per persoon per jaar, en dient jaarlijks te worden overgeschreven voor 1 april op rekeningnummer  789-5184398-57   .

Betaling van het lidgeld is noodzakelijk om te kunnen deelnemen aan wedstrijden, trainingen en om een boot te kunnen huren.

Welcome

Recent Videos

Recent Photos