belgian FJ class

boot met klasse!

Benelux kampioenschap te Scharendijke

Zaterdag 16/8/2014

Sarah pikte me om 7 uur 30 op. We vertrokken met veel goesting naar de beneluxkampioenschappen te Scharendijke. Onderweg pikte we Noë (snipefokkemaat) op. Met veel zin vertrokken we dan naar de Grevelingen. In de auto stond een cd van Katastroof op en hadden we gezellige gesprekken over onze zeilervaringen en mede-zeilmonitoren van op het galgenweel (Antwerpen).

Rond 9 uur arriveerden we aan kwv de Kaag.  Vele zeilers waren al aangekomen zoals Wouter en Katia (BEL), Thorsten en crew (GER), en nog vele andere zeilers van andere klassen. De CANARINO FEROCE (boot van Sarah) was nog niet gearriveerd, deze is na Italië met Bert meegenomen naar Nederland.  Dus besloten we om ons eerst in te schrijven. Onderweg naar Captain’s cabin kwamen we Theo en Jet(Ned) , Rolf en Ester (Ned), Guido en Hugo (Ned) tegen.

Na de inschrijving was de Canarino gearriveerd, we hielpen met het afladen van de FJ van Bert en Niek (Ned), en daarna de onze. Ondertussen was Jori ook aangekomen met zijn FJ zodat Ellen ook iets te doen had.

Tegen 11 uur half 12 vertrok iedereen naar de start. Bij het buitenvaren zagen we al enkele boten terugkeren, maar dat hield ons niet tegen. We kwamen de havengeul buiten en er stond een stevige wind met  golven van een 50-80 cm (ongeveer 5-6 bft). We amuseerden ons met het planeren ruime wind bij het afkruisen naar het wedstrijdgebied. Gijpen durfden we eerst niet goed, maar na 2 keer zagen we het helemaal zitten.

Tegen kwart na 12 was het onze beurt om te starten. FJ startte samen met vaurien. Bij het eerste kruisrak waren er al enkel boten weggevallen door schade en kapseizen. We kwamen 3de aan de boventon, heel erg trots want we hadden zeer sterke concurrentie. Aan de boventon vroeg Bert (de boot voor ons) naar waar we moesten. We trokken onze spi en begonnen aan het voordewindse rak. Heel erg rustig gijpten we zonder problemen. Zo konden we de rest van de wedstrijd onze 3de plek behouden, tot het laatste halvewindse rak van het trapezium. Daar kapseisden we en verloren we 3 plekken, 6de plek toch nog zeer blij. Wouter en Katia, Janne en Matthias, Jelle en Dieuwertje waren omgeslaan, en hebben daarbij hun zeil gescheurd. De dappere Belgen (Katia en Wouter zijn naar binnen gezeild alleen op fok, de Nederlanders hebben de rest van de namiddag aan een boei gehangen. Jori en Ellen zijn binnengezeild in den Osse wegens een pannage in/aan de mast en fokkeval.

De 2de race volgde direct daarna. Na een mooie start kwamen we eerst aan de boventon met Thorsten (winnaar vorige race ) achter ons. We hielden hem het volledige voordewindse rak achter ons en op het eind van het kruisrak was hij ons toch voorbij geraakt. 2de plaats kunnen halen. ZEER BLIJ!

De laatste reeks vrij goed gestart, 3de aan de bovenboei, trekken spi , kapseizen, trekken boot recht: spi rond zaling, expres boot kapseizen om dat los te maken, dan roer weg (redding heeft die opgevist), fok in de knoop. Wedstrijd niet uitgezeild. We kregen ons roer er niet terug in door de golven, dus zeilen omlaag en naar boei gebracht. Daar werden we in een sleep van 6 boten gezet. 4FJ’s en 2 vauriens, 1 met mastbreuk, 2fj’s met gescheurde zeilen, wij en Theo met een gebroken zaling. 2boten waren de laatste reeks gefinished: Thorsten (Ger) en Bert (Ned).

Uiteindelijk zijn we binnengesleept. Onderweg is de voorstag losgekomen, op tijd kunnen reageren zodat er geen echte schade is . SPANNEND.

HEFTIGE DAG maar de moeite. Daarna hebben we vis of saté met pindasaus gegeten, dat was zeer gezellig. We hebben de dag beëindigd met wandeling tot aan de Noordzee.

Zondag 17/8 is de wedstrijddag afgelast wegens TE VEEL wind. (jammer maar ook gelukkig, mijn armen deden nog zeer van zaterdag). Uiteindelijk prijsuitreiking alle eerste plaatsen kregen prijs, klassen die een 2de en 3de prijs zouden ontvangen hebben die niet gekregen doordat er 1 race te weinig is gezeild.

de uitslag: 

De 1ste prijs was voor Torsten en crew , zilver voor Bert en Niek,brons voor Sarah en ik, 4de plaats voor Theo en Jet, een 5de voor Rolf en Ester, de 6de plaats voor Guido en Hugo en een gedeelde 7de plaats voor Wouter en Katia, Jori en Ellen, Jelle en Dieuwertje, Janne en Matthias en Sebastiaan en crew.

Boot opladen en naar huis, Tot volgend jaar Scharendijke (met BBQ op vrijdag en ontbijt op zondag)

 EN nog bedankt KWV en RYCB voor de leuke wedstrijd!

Groetjes Jeroen

 

 

Foto's OBK 2013

Hier heb je enkele foto's van het OBK 2013. voor meer foto's bezoek onze facebookpagina (links)

 

 

Filmpje EK 2012

Enkele Belgische teams trokken deze zomer naar het Gardameer in Italiê voor het Europees kampioenschap. 
Over dit kampioenschap werd een mooi verslagje gemaakt in de vorm van een video. 
Via deze youtube-link kan je het filmpje bekijken: EK 2012 

Foto's Belgisch Kampioenschap 2011

Op het OBK (24-25 september 2011) werden weer een hele hoop prachtige foto's getrokken. 

Je vindt ze hier: fotos OBK 2011

Met dank aan Benny voor het trekken van al deze foto's!! 

verslag EK 2014

Van 22 tot 27 juli 2014 vond het EK FJ plaats te Lago di santa Croce in Italië. Helaasis het geen geldig Europees kampioenschap geworden wegens de weersomstandigheden maar hier toch een verslag van onze Belgen in Italie.

Maandag 21/07

Hallo beste volgers, dit is jullie reporter ter plaatse.
De eerste boten zijn vandaag gespot aan de rand van Lago di Santa Croce. De zeilers zijn uitgeregend tijdens het opzetten van de tenten en het afladen van de boten. De Italiaanse designer van de Canarino Feroce (FJ Sarah) kwam ons hartelijk verwelkomen en gaf een toelichting in een mengeling van het Italiaans, Frans en Engels over zijn ontwerp. Door het slechte weer bleef de wind achterwege en konden menig zeilers niet op het water. De oplossing was gezellig in de grote tent, gezelschapspelletjes spelen.
Vanaf morgen beginnen de metingen.
Verdere berichten volgen nog!
Tot snel!
Jullie reporter ter plaatse

 Dinsdag 22/07

Hallo beste volgers,
Hier is jullie reporter ter plaatse weer.
Vandaag vanaf 10uur konden de eerste boten gemeten worden. De boten van de 3 Belgische teams (Sarah en Jeroen, Wouter en Stephanie, Lieselot en Ellen) zijn goedgekeurd. Het begin van de dag zag er veel belovend uit met een prachtig zonnetje, nadien kwam de bewolking op. Toch was dit niet ten nadele van de wind, (3-4bft). Alle teams zijn daarom in de namiddag op het water gegaan om het meer te verkennen en de laatste roltacken en -gijpen op punt te zetten. Morgen is het verder meetdag en als de wind en het weer meezitten wordt er verder getraind.
Dit was jullie reporter ter plaatse.

 Woensdag 23/07

Hallo iedereen,
Nog even een korte update voor vandaag!
'S ochtends zag het er veelbelovend uit, een zonnetje, lekker warm, enkel de wind moest nog komen. Na de middag zijn de Belgische teams op het water gegaan om de geheimen van de windshiften volledig te ontrafelen, maar helaas moesten ze na een uur gaan schuilen voor het hevige onweer. 'S avonds was de openingsceremonie met een heerlijk buffet!
Laten we hopen dat onze Belgische teams morgen goed uitgerust zijn en de pannen van het dak zeilen!
Hier zitten de supporters al met hun fingers crossed!
Succes!

 Donderdag 24/07

Dag beste volgers,
Vandaag was de eerste wedstrijddag van het EK.
Vol spanning zaten alle deelnemers te wachten tot de eerste start zou plaats vinden. Helaas, het slechte weer in Italië zorgde ervoor dat de wind niet opkwam. De zeilers hebben zitten wachten tot laat in de avond. Hopelijk zijn de weergoden morgen beter gezind!
Van jullie reporter ter plaatse

 Vrijdag 25/07

Hallo beste supporters,
Op de middag één race pittig gezeild,
Erna gewacht tot de regen was weggedweild.
Plek 16 was weggelegd voor Sarah en Jeroen,
Wouter en Stephanie konden 1 plaatsje beter doen.
Een geslaagde comeback voor Lieselotte en Ellen,
Want ze moesten tenslotte maar 28 plaatsjes tellen!
41 boten zeilden ijverig met veel zin,
Morgen vliegen zeer weer in!!!
Twee gekke Belgen kwamen ondertussen aan met de fiets,
Hopelijk zijn hun aanmoedigingen morgen niet voor niets!!!
Dit was het verslag van de eerste dag!

 Zaterdag 26/07

Hallo beste volgers,
Dit is jullie reporter ter plaatse voor de voorlaatste keer.
Ook vandaag hebben de zeilers heel de dag zitten wachten. Op een bepaald moment was er even wind en zijn ze vertrokken maar dat draaide ook uit op uitstel en wachten op de wind. Zeer spijtig maar vandaag dus weer niet gezeild. Morgen starten ze extra vroeg en is de startlijst van de laatste start verlaat. Hopelijk is er morgen wind en kunnen ze nog 3 reeksen varen!
Tot morgen voor de allerlaatste keer!

 Zondag 27/07

Hallo iedereen,
Dit is de laatste keer jullie reporter ter plaatse vanuit Lago Di Santa Croce. De zeilers zijn rond half 12 op het water gegaan en hebben tot 3 uur zitten wachten op wind. Helaas kwam ook vandaag de wind niet opdagen. Het zonnetje kon tegen 3uur de meeste wolken wegjagen, zodat iedereen droog de tenten en boten kon opladen.
Met als afsluiter een mooie prijsuitreiking!                                                                                                         Dit was jullie reporter ter plaatse!

 Nog even vermelden dat er elke avond ook een social event werd georganiseerd, zoals de pizzaparty, openingsdiner, dineren in restaurant mezzemiglio, porchetta en paella Valenciana. Proficiat aan alle organiserende partijen ze hebben dit goed gedaan ondanks de weersomstandigheden.

Bedankt aan de Reporter ter plaatse, Katia Royer, onze supporters thuis en in Italië, Tom De Bruyne en Jomme voor het fietsten naar het EK (en voor het rijmpje van 25/07, Sarah voor de korte samenvatting van de dag.

Jeroen Royer

(meer info (in het Italiaans) vind je op:  http://lnibelluno.altervista.org/blog/?p=1427#6366prettyPhoto[gallery]/3/ )

foto's: Foto's EK

WK 2011

Op de site van Clubracer verscheen een artikel over het wk in nieuwpoort, zowel na dag 1 als op het einde:

Klik hier om de artikels te lezen: WK dag 1 clubracerWK 2011 clubracer einduitslag

Veel leesplezier!

Foto's WK 2011

Op het WK deze zomer in Nieuwpoort werden weer een hele hoop prachtige foto's getrokken.
U kan ze bekijken via de volgende links:

Fotos van Charlotte Arnhem https://picasaweb.google.com/102265233949698834596
Foto's van Rob Thonus https://picasaweb.google.com/100597757618095604607/2011WKFJNieuwpoortBelgie#

EK 2010

Dit jaar vond het Europees kampioenschap plaats in Muiden (Nederland).
4 teams trokken richting Nederland om ons daar te gaan vertegenwoordigen.

Verslagen van dag tot dag kan je lezen via onderstaande link

EK 2010

 

WK FJ Lovere 2009

Naar jaarlijkse gewoonte startte het kampioenschap met een ellenlange rij wachtende boten (er waren namelijk 58 boten ingeschreven) die gemeten moesten worden opdat het echte werk kon beginnen.

De practice race begon veelbelovend voor de Belgische teams. Wij werden 16de, Johan en Dominica 18de en Lieselotte en Michaël zaten midden in het pak. Jammer genoeg wisten we na onze 2de plaats tijdens de practice race op het vorige kampioenschap dat er na de practice race nog veel kan veranderen …. Dat zouden we snel te weten komen, aangezien de Japanse voorzitter ’s avonds het begin van het WK aankondigde. De openingsceremonie verliep chaotisch met een hoofdrol voor een Belgische vlag die een Duitse vlag aanviel. Nadien kon de vlaggendraagster (ik als Chinese vrijwilliger) deze afgang echter wegspoelen met enkele glazen champagne en vele hapjes van de sponsor, La Montina.

Dinsdag begon het echte werk. Het was goed zeilweer met een aangename 5 bft onder een straalblauwe hemel. Na de eerste reeks konden we nog verder dromen van een geslaagd WK. We werden namelijk 16de en ook Lieselotte presteerde meer dan behoorlijk met een 24ste plaats. Johan en Dominica konden de verwachtingen echter niet waarmaken en eindigden op plaats 42. De tweede en derde manche liepen volgens hetzelfde stramien zij het dat we door een paar domme fouten twee keer 28 werden. Lieselotte vaarde in de tweede manche een groot stuk voor ons en werd 23. Terwijl Johan en Dominica rond dezelfde plaats bleven hangen. De laatste manche slaagden deze er echter in Lieselotte voor te blijven en werden ze respectievelijk 35 en 36. Aangekomen aan de kant wachtte ons elke dag een portie pasta, een stuk pizza, fruitsla en een vat bier. Daarna konden we bij de plaatselijk gelateria ‘Mister Ice’ ook steeds een gratis ijsje gaan halen. ’s Avonds waren er – zoals elke dag – optredens.

Woensdag kwam ‘het systeem’ er niet door en – hoewel we op het water werden gestuurd – was de enige wedstrijd een peddelwedstrijd om zo snel mogelijk aan de kant te geraken. Voor de geïnteresseerden: we werden 3de ….

Donderdag was ‘het systeem’ terug van de partij, maar nu hadden onze sailing skills een dagje vrijaf genomen, tel daar een slecht werkende neerhouder en spiboomklem bij op en je krijgt de kroniek van een aangekondigde dood. Ook bij Lieselotte en Michaël draaide het allemaal iets minder dan de dag voordien. Ze startten wel scherp en kregen een OCS, en ook uithangen gebeurde heel fanatiek waardoor Lieselotte haar hangband brak en zij overboord viel. Johan en Dominica bleven op hetzelfde – voor henzelf teleurstellende – peil presteren.

Vrijdag kondigde de laatste dag zich aan met veel regen en onweer. Daar ‘het systeem’ onder zulke omstandigheden niet kan functioneren, ging iedereen er van uit dat een 14-jarige Italiaan en zijn papa onze nieuwe wereldkampioenen zouden worden. Dat was echter buiten Der August gerekend (wie meer info wil over deze aangename verschijning, vraag Lieselotte om meer info) die dacht dat de stormwind lang genoeg zou blijven staan om nog een manche te varen. August bleek verkeerd te zijn en halverwege de manche viel – zoals iedereen die ‘het systeem’ een beetje had leren kennen vermoedde – de wind weg. Hoewel de laatste helft van het pak nog een deel meters kon terugwinnen door het laatste kruisrak te spinnakeren (!), slaagden er toch maar 31 boten in te finishen. Lichtweerspecialisten Johan en Dominica waren bij de gelukkigen, wij en Lieselotte en Michaël daarentegen niet (tot grote frustratie van Lieselotte die haar OCS nu niet meer kon aftrekken). Ook de tot dan op de eerste plaats staande Italianen behoorden tot de slachtoffers. Daarmee zette de vrije val die zowel wij als Lieselotte hadden gemaakt in het klassement zich door, terwijl Johan en Dominica er eindelijk in slaagden wat te klimmen.

Sowieso was het voor ons allen een zeer teleurstellend resultaat (voor ons zelfs het slechtste in 4 jaar): wij 35, Lieselotte en Michaël 41 en Johan en Dominica 42.

Op het hoogste schavotje stonden de Japanners Haruka Shimodaira en Takumi Ichikawa. Op de tweede plaats mochten vader en zoon Massimo Ciampolini en Tommaso Ciampolini staan en de derde plaats op het podium was voor Thorsten Willemsen en Stephanie Tauchert.

 

BEL 278

Wouter en Stéphanie

 

wedstrijd 19 april 2009

Op 19 april organiseerde de SRNA een wedstrijd voor fj, snipe en vaurien.

De omstandigheden waren ideaal. Het was niet te koud, er stond een mooi windje, en het bleef de hele dag droog.

Om 10u verschenen we met 4 boten aan de start. We namen een mooie start, en vaarden een mooi kruisrak. Maar bijna aan de bovenboei aangekomen, hoorden we plots een ‘krak’. Onze fokkenval had het begeven, en we moesten spijtig genoeg naar binnen varen om het te herstellen.

Gelukkig konden we de tweede manche terug meevaren. Hier waren Stephanie en Wouter de overwinnaars, gevolgd door Lieselotte en Michael, Johan en Dominica, en wij mochten het rijtje afsluiten.

’s Middags zorgde de SRNA voor hotdogs en frietjes om ons terug op te warmen en wat uit te rusten.

In de namiddag volgden er nog twee manches. Maar tijdens de derde manche schoot voor de wind bij Stephanie en Wouter het klemmetje van hun spiboom los. Het resultaat hiervan was een innige omhelsing tussen Stephanie en de spiboom. Deze, toch wel zeer pijnlijke omhelzing, deed niet echt goed aan het hoofd van Stephanie. Spijtig genoeg moesten ze stoppen met de wedstrijd.

’s Avonds deelde de SRNA weer mooie prijzen uit. De eerste drie kregen een waardebon van 30, 20 en 10 euro. Bedankt hiervoor aan de SRNA!

Sarah Van Nuffelen en Sarah De Canniere

 

Boterletterwedstrijden Rotterdam

Op 29 en 30 november vonden in Rotterdam de Boterletterwedstrijden plaats. Interessante wedstrijden: 16 verschillende banen waarbij telkens 8 verschillende boeien in een andere volgorde moeten worden genomen. Interessante weersomstandigheden: zaterdag nog +2 maar zondag -2 met voor de middag eerst stofhagel en later ook sneeuw. Bovendien zorgde tientallen optimisten die halve wind je voor de winds rak kruisten nog voor extra spektakel. U ziet het een gedroomde wedstrijd om naar toe te trekken.

 

                                             Fabian en Helena proberen een vloot opti's te ontwijken

Dat deden we dan ook en op zaterdagochtend vertrokken ik en Lieselotte naar Rotterdam, nadat we eerst in Antwerpen Helena nog oppikten.  In Rotterdam zouden onze 3 stuurmannen, Thorsten, Fabian en Gregor ons opwachten. In Rotterdam wachtte vooral een verschrikkelijke drukte en weinig parkeerplaats. Met wat moeite kon ik toch een plaatsje bemachtigen, Thorsten die iets minder moeite deed kon ’s avonds een parkeerticket van 80 euro achter zijn ruitenwisser ontdekken.

 

Op het water kwamen we nog 6 Nederlandse boten tegen, wat een toffe vloot opleverde. In de eerste manche waren Thorsten (TW) en Lieselotte en Gregor (GM) en ik heel goed weg maar jammer genoeg wisten we de weg niet op het water waardoor we een paar keer met z’n 2en de verkeerde kant uitgingen. Na een tijdje waren Rolf en Ronald gaan vliegen en vochten we met Thorsten een hevige strijd uit voor de derde plaats, met Fabian en Helena op de vijfde plaats. Nadat we zo’n 6 boeien hadden gerond  en we nog 5 tonnen moesten nemen konden we TW eindelijk afschudden en hem op een comfortabele achterstand brengen. Het laatste rak werd echter tot tegen de kant (en de populieren die hier stonden) getrokken, wat maakte dat TW ons stilliggende schip toch nog voorbij dreef…

 

Na deze manche konden we twee uur naar de kant doordat er dit weekend maar 4 manches zouden worden gevaren. Daar konden we ons opwarmen aan erwtensoep op de andere club en, zoals we later ontdekte gratis soep en koffie op onze eigen club (met dank aan de Nederlandse cadet-klasse).

 

Door een miscommunicatie vanwege Jori (ook wel de joeri in de volksmond) en onduidelijkheid betreffende de starttijd, startte Fabian 1 minuut te laat, Rolf 4 minuten te laat en wij en TW 6 minuten te laat. We kregen dan ook te horen dat we niet meer mochten starten, doch dat bevel hebben we vriendelijk naast ons neergelegd. De rest van de manche was echter zeer eenzaam, met enkel TW in de buurt. TW en Lieselotte probeerden ons nochtans te entertainen, en zo besloot Lieselotte zelfs te gaan zwemmen bij dit weer en 2 Bft wind, wat ons wel deed uitbarsten in een lachpartij, maar er ook voor zorgde dat onze enige concurrentie weg was. Steeds verder bleven ze achter, tot TW gelukkig het plan had een boei over te slagen, en ons terug te komen lastig vallen. De anderen waren ondertussen niet meer dan stipjes in de verte. Uiteindelijk konden we Fabian en Helena net niet meer inhalen voor de finish en eindigden we laatste, terwijl TW niet finishte.

 

’s Avonds gingen we dan met ons 6 eten, en daarna gingen we naar de Nederlanders die net hun jaarvergadering hadden gehad. Na hier nog wat gedronken te hebben konden we dan naar de woning van Sonja en Ronald waar we mochten blijven slapen. Zittend in de zetel zei ik hier dat ik hoopte op sneeuw, veel sneeuw voor morgen. Toen ik later van op hun terras zag dat het water begon te bevriezen begon ik toch een beetje spijt te krijgen van mijn wens.

 

Zondagochtend was het koud hééééél koud. GM probeerde dan ook mijn zus te overtuigen om bij hem aan de kant te blijven en mij met TW het water op te sturen. Lieselotte wou echter gaan varen. Tijdens de manche liep alles goed, en na 50 minuten lagen we terug aan de kop van de wedstrijd. Doordat het echter al heel de tijd stofhagelde en sneeuwde begon GM ondertussen echter behoorlijk te bibberen en toen zijn voeten compleet bevroren waren van de koude en hij elke keer uitschoof op de sneeuw bij het overstag gaan, ging zijn kaars echter uit en bevend over zijn ganse lijf zei hij dat hij niet meer kon varen in de volgende manche. Ook in deze manche zakten we daarna weg en ging TW ons kort voor de finish nog voorbij.

 

Na aan de kant te zijn gekomen ging GM onmiddellijk onder de douche staan maar ook daarna stond hij nog volledig te bibberen (voor wie GM niet kent: zijn borstkast is ongeveer even breed als mijn pink dus de bevriezingsverschijnselen zijn niet zo verwonderlijk). GM bleef dan ook aan de kant en omdat niemand anders wou stoppen moest ik ook de wedstrijd van op de kant volgen. Mooie dingen heb ik wel nog gezien met onder meer Fabian en Helena gesandwiched tussen 2 Ynlings.

 

Een hal uur later onder de douche toonde Gregor zijn voeten en deze waren nog altijd mooi  blauw….In de eindstand werden TW en Lieselotte 3e, wij 5e en Fabian en Helena 7de (op amper 2 punten van ons).

 

Meer foto's kan u, net als de foto's in het artikel hier vinden.

 

  Verslag flying junior training 4/10/08

Enkele boten die op een rustige zaterdagmorgen met een ongelooflijke snelheid het galgenweel onveilig maken… wat kan dit anders zijn dan een flying juniortraining? En ja hoor, dat was het ook. 

Ik trainde voor de eerste keer mee. Omdat ik zelf geen flying junior had, mocht ik meedoen met onze 420. Het was een fantastische ervaring. Ik ben zeker van plan nog lang met hen mee te trainen!


’s Morgens kwamen we aan in de loods van de SRNA. De wind leek ideaal, zo’n 3 à 4 beaufort. We haalden onze bootjes uit de loods en vol goede moed gingen we het water op.
Als opwarmertje moesten we opkruisen naar een boei en dan voor de wind terugvaren. We moesten zo scherp mogelijk varen en op een zo kort mogelijke tijd aan de bovenboei geraken. Dit was geen lachertje. De wind was vreselijk onstabiel, met enorme vlagen. Dit ondervonden we al toen we wegvoeren van de steiger. De wind leek ideaal om in trapeze te gaan. Of tenminste, dat dachten we. Het ene moment stond Wouter helemaal in trapeze, het andere moment waren we al bijna aan het zwemmen.
De trainer, Jerome, gaf aanwijzingen vanuit de motorboot. Geen enkele fout bleef ongezien door hem. Onze aanlegkunsten werden ook bijgeschaafd. Als de trainer geen ei tussen onze boot en de motorboot kon leggen, moesten we opnieuw aanleggen.
Tegen 13u begonnen onze maagjes te knorren. Tijd om te gaan eten dus.
Na de pauze lagen er 3 boeien in een driehoek. Zo kort mogelijk de boeien ronden, maar ze vooral niet raken was de boodschap. Ondertussen waren er nog enkele boten bijgekomen, waardoor we aan 7 kwamen. Met z’n allen voeren we nog een paar keer de driehoek. Dit was ook de ideale gelegenheid om onze voorrangsregels nog eens op te frissen. De optimisten van de zeilschool hadden immers hetzelfde parcours gekozen voor hun oefening.
Als afsluiter was het tijd voor een oefenwedstrijdje. De wind was wat aangewakkerd, we moesten hard gaan hangen om de boot nog plat te krijgen. De eerste keer waren we niet goed weg bij de start. Tijdens het opkruisen naar de bovenboei konden we de anderen nog inhalen. We eindigden zelfs eerst! De tweede keer waren we al wat beter weg. Bij de start kapseisden Wouter en Stephanie voor een tweede keer. Hierna besloten we er voor die dag maar mee op te houden.

 

sara

Belgisch Kampioenschap 2009

De foto's van Charlotte van het BK 2009 vindt u hier:

Picasa BK 2009

 

 


Openingswedstrijd SRNA 22 maart 2009

 

 

Gulcherwedstrijd Loosdrecht

Met 4 en half Belgisch team waren we in oktober afgezakt naar de Gulcherwedstrijden in Loosdrecht.

Deze foto's komen van de site van Gregor, waar u ook nog meer foto's kan vinden en deze foto's in hogere resolutie terug kan vinden.

 

Verslag BK FJ

Zaterdag 27 september; de start van weer een nieuwe BK-wedstrijd. Zoals velen weten staat het BK bekent om zijn extremen. Enkele voorbeeldjes:

-         extreem weinig wind

-         extreem veel mist

-         wind die extreem hard veranderd

-         extreem koud

-         extreem weinig prijzen voor de Belgen

maar niet alles is extreem in de negatieve betekenis van het wordt:

-         er is een extreem lekkere BBQ met extreem veel en lekker eten, extreem leuke bediening en een extreme toffe sfeer.

-         Op het BK wordt er ook altijd extreem veel gefeest en wordt er extreem veel alcohol gedronken.

Dit zijn maar nog een paar voorbeeldjes.

Dit jaar was dan ook geen uitzondering. Zaterdag begon het al windstil. De vraag die die dag veel werd gesteld was of er wel nog gezeild ging worden en het zou het BK niet zijn of er werd toch gezeild. Al dobberend werd er een wedstrijd gehouden. Het nieuw gevormde team, Jerôme en Helena, wisten als eerste Belgen de finish te bereiken. Zij werden langzaam maar zeker achtervolgd door Stéphanie en Wouter, Johan en Dominica en de twee andere teams - Lieselotte en Michaël en Julie en Charlotte - die elkaar op dat moment nog gewaagd waren.

Na weer een - al zeggen we het zelf legendarische – bbq werd vervolgens naar goede gewoonte ’t Veurleste bezocht … . Wie de kans gekregen had enkele uren geslapen te hebben, at fris en monter een lekker ontbijt met koffiekoeken en pistoleetjes. Hierna vroegen enkelen zich af of ze de nacht voordien toch te diep in het glas hadden gekeken en dat ze hierdoor mist in hun hoofd hadden … . Gelukkig konden de nuchteren onder ons hen geruststellen dat de dikke mist écht boven het Galgenweel hing. Tegen de middag was deze uiteindelijk weggetrokken en kon het weekend afgerond worden met een laatste manche. Al snel werd duidelijk dat de eerste Belg zijn plaats had behouden en de uiteindelijke winnaars, Rolf de Jong en Esther Pothuis, drie mooie eerste plaatsjes hadden gevaren. De (voor de mede-Veurleste-bezoekers onverwachte, maar verdiende) tweede plaats ging naar kippefiletliefhebber Heiko Riffeler en Claudia Riffeler-Lorcks. De derde plaats was voor Bert Wolff en Céline Vanderschee.

 

resultaten vindt je hier  

Foto's vindt je hier

Charlotte Arnhem

FJOBke-stuurvrouw

Welcome

Recent Videos

Recent Photos